Veel gestelde vragen over Kombucha

Wat zit er precies in de Kombucha van Tim’s Kombucha?

Wij gebruiken biologische groene thee, biologische rietsuiker, gefilterd water en een cultuur van bacteriën en gisten. De smaken die wij toevoegen komen van verse en zoveel mogelijk biologische producten.

Als alle producten biologisch zijn, waarom staat dat niet op het etiket?

Je mag alleen zeggen dat je een biologisch product hebt als je een certificaat hiervoor hebt, die hebben wij nog niet.

Zit er niet heel veel suiker in Kombucha?

In het begin voegen we biologische rietsuiker toe, deze suikers worden omgezet (gefermenteerd) door de cultuur van bacteriën en gisten. De bacteriën en gisten zetten de suikers om naar ethanol, alcohol dat je kunt drinken. De azijnzuur bacterie ‘eet’ vervolgens deze ethanol op om er vervolgens azijnzuur er van te maken. In het eindproduct zit dus nog maar een fractie van de toegevoegde suiker. Wij hebben veel geëxperimenteerd met de hoeveelheid suiker en we hebben volgens ons een goede hoeveelheid gevonden zodat we op het eind zo weinig mogelijk suiker overhouden in het eindproduct.

Alcohol? Hoeveel alcohol zit er dan in Kombucha?

Door het fermentatieproces blijft er altijd een fractie alcohol zitten, echter we doen er alles aan om dit zo laag mogelijk te houden. De hoeveelheid alcohol is te vergelijken met een rijpe banaan. Er zit sowieso minder dan 0,5% alcohol in, volgens de wet hoeven we dan niet te vermelden dat er alcohol in zit. Het is wel belangrijk om Kombucha in een koude plek te bewaren, hierdoor wordt de kans zo klein mogelijk dat er nog alcohol kan ontstaan.

Wat zijn de goede eigenschappen van kombucha?

 • Probiotisch
  Kombucha is probiotisch door de aanwezigheid van verschillende probiotische bacteriën. Kombucha is dus goed voor de darmen en kan een slechte darmflora herstellen. Als je nog niet eerder of een lange tijd geen probiotica heb gehad en je darmflora is niet goed, dan kan het zijn dat je bij meerdere glazen achter elkaar last krijgt van je darmen, dit is een goed teken en gaat vanzelf over.
 • Antioxidanten
  Onze Kombucha maken van groene thee en groene thee bevat veel antioxidanten, dezelfde antioxidanten vindt je daardoor ook in kombucha. Onderzoek wijst uit dat als je regelmatig groene thee drinkt je meer calorieën verbrand, je cholesterolgehalte kan verbeteren en helpt je bloedsuiker spiegel onder controle te krijgen. Ook tonen onderzoeken aan dat je verminderd kans hebt op prostaat-, borst- en dikke darmkanker.Ook toont onderzoek aan dat Kombucha helpt je lever te ontgiften.
 • Gefermenteerd
  Kombucha is gefermenteerd, wat inhoudt dat stoffen worden omgezet naar andere stoffen. Na fermentatie wordt kombucha koolzuurhoudend en bevat B-vitamines, enzymen, probiotica en een hoge concentratie van zuur bacteriën (azijnzuur, gluconzuur en melkzuur). Deze bacteriën staan bekend als “cellulose-producerende bacteriën”, wat betekent dat ze cellulose produceren, dat fungeert als een schild voor cellen.
 • Vitaminen
  In onderzoek zijn de volgende vitaminen gevonden in Kombucha:
  Vitamine B1, B2, B3, B6 en B12

Wanneer ga ik iets merken van de goede eigenschappen van Kombucha?

De gezondheidsvoordelen hebben vooral effect als je een lange periode 1x per dag minimaal 1 glas kombucha drinkt. Als je eenmalig een glas drinkt zal je niet zoveel effect voelen, wellicht een klein onprettig gevoel in de buik als je darmflora erg verstoord is.

Mogen zwangere vrouwen kombucha drinken?

In principe hoeft het niet slecht of verkeerd te zijn, maar bij enig twijfel adviseren wij dit niet te doen. Als je gewend bent om gefermenteerde producten te eten of te drinken en/of vaker kombucha heb gedronken kan het niet zoveel kwaad want je lichaam is er aan gewend.

Mogen kinderen het drinken?

We zien geen redenen waarom dit niet zou kunnen, het effect kan wel groter zijn omdat het lichaam kleiner is, dus het enige advies zou zijn om kinderen niet te veel glazen per dag te laten drinken.

Waar komt Kombucha vandaan?

Kombucha wordt in de geschiedenis boeken voor het eerst gezien rond 220 voor Christus in China. De chinezen zochten altijd naar geneeswijzen uit de natuur. De cha van Kombucha is Chinees voor thee. In het begin noemden de chinezen kombucha ook wel de thee van eeuwig leven, inmiddels weten we dat dat niet zo is. Tijdens de culturele revolutie in china had zo goed als ieder huishouden in china een pot kombucha staan, inmiddels is dat niet meer zo.

Wordt kombucha gemaakt door een paddestoel?

Sommigen mensen noemen de cultuur van gisten en bacteriën een paddestoel en soms blijven mensen dat zich herinneren. Dit komt omdat de kombucha cultuur, ook wel een scoby genoemd, een fungus is. Een fungus is een schimmel/zwam, daardoor wordt het ook wel een paddestoel genoemd in plaats van een zwam/fungus. De term die het meest wordt gebruikt voor de kombucha fungus is scoby, want een engelstalige afkorting is voor symbiotic culture of bactery and yeast.

Onze smaken

Tim's Kombucha Gember & Limoen 1000ml gember & limoen

Kombucha met een heerlijke frisse smaak van gember en een vleugje limoen

bekijk
Tim's Kombucha Framboos & Munt 1000ml framboos & munt

Een fantastische fruitige en frisse Kombucha, perfect voor een zomerse dag, na het sporten of gewoon omdat het lekker is

bekijk